top of page
  • Снимка на автораBulfyTax

Физическо лице или фирма при отчитането на Фотоволтаична електроцентрала.

Етапи при изграждане и счетоводно отчитане.


Фотоволтаична електроцентрала за директна продажба на електроенергия в повечето случаи се изгражда за генериране на сигурен, дългосрочен доход, който е с малък риск. Изграждането на такъв тип ФЕЦ за директна продажба може да се тълкува и като инвестиция.

Разбира се. Освен печалбите от хазарт други, които да са освободени от плащането на данъци. Имаш право на избор дали ще си регистрираш фирма или ще бъдеш частно лице, като плюсовете и минусите са следните:


1. Фирма.


+ Ползваш данъчен кредит (естествено трябва да се регистрираш по ДДС, но процедурата вече е доста опростена), а 20% никак не са малко. Това са си година и половина - две работа на системата.

+ 10% корпоративен данък печалба.

+ можеш да си признаваш разходи, с които да си намаляш печалбата, респективно парите, които ще плащаш като данък.

- трябва да водиш счетоводство, подаваш ДДС декларации и всичко както се полага

- управителя на фирмата, т.е. ти, трябва да се осигурява, освен ако не се осигурява на МАКСИМАЛНАТА сума на трудов договор в друга фирма.


2. Частно лице.

+ не водиш счетоводство, респективно не плащаш на счетоводител.

+ не се осигуряваш допълнително

- плащаш ДДС

- подаваш данъчна декларация.


За електричеството принципно се плаща и акциз, но това важи само за тези, които имат издаден лиценз... т.е. производствени мощности над 5 MW.


По наше мнение при инвестиция до 10-15 хил. евро не е наложително да си създаваш фирма, но при по-голяма - препоръчваме. Още повече, че регистрацията на собствена фирма въздейства пряко върху предприемчивостта на човека и го стимулира да търси нови начини за увеличаване на печалбата...


Ако вземем за пример централа 5 кW и работим с приблизителни /груби/ цифри.


Такава централа би струвала грубо 50000 лв. а годишния доход /брутните приходи/ - 5000 лв.


При фирми: /но не ЕТ , а юридическо лице - ООД, ЕООД, АД/

+ имате годишна амортизация от 4 % /чл. 55 от ЗКПО/, т.е. 4% от 50000 = 2000 лв. /това е разход на фирмата и с него се намалява облагаемата печалба от 5000 на 3000 лв./ и това ще продължава 25 години. Тогава корпоративен данък от 10% е 300 лв. годишно


Ако искате фирмата за ползва данъчен кредит /или както се казва да си вземе ДДС-то/ то тя трябва да е регистрирана по ЗДДС, което води и до начисляване на ДДС в/у продажбите


При физическо лице, вкл. ЕТ

Ако данъка стане 10 % и останат нормативно признати разходи в най-добрия случай 10% , то при същия пример:


НПР 10% от 5000 год. доход = 500 или годишния доход е ще е 4500 , НО


- Физическите лица имат годишно изравняване на осигуровките, като тавана за 2022 г. е 3400 лв., а % ще е около 28% - 30%, т.е. при оптимистичния вариант 28 % от 4500 = 1260 лв. - 4500 - 1260 = 3240 лв. за облагане с 10% данък - 324 или Данъчно - осигурителното натоварване ще е 1260 + 324 =1584 лв. или за Вас остават 5000 - 1584 = 3416 лв. Това данъчно-осигурително натоварване си е 31.68 % от сумата на брутния доход и този % започва да намалява /бавно/ едва когато сумата на Общият Ви годишен доход /от, заплати, хонорари и т.н. + дохода от централата/ премине 24000 лв. годишно.


Етапи при изграждане:


1. Имот с партида в ЕРП

2. Пускате проучване за присъединяване към съответното ЕРП

3. Изработка на идеен проект и подаване на заявление в общината за издаване на виза за проектиране.

4. На база на визата правите Ел. И конструктивен проект

5. Съгласувате в общината

6. Строите ФЕЦ

7. Подавате заявление за присъединяване

8. Сключвате договор за продажба - с ЕРП или търговец.


Ние от счетоводна контара Булфи Такс, оставяме на разположение за въпроси и коментари при счетоводното отчитане на зелената енергия.


info@bulfy.bg или сайт bulfy.bg.



#bulfy.bg

2000 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page